logo

•• Zeleninové recepty ••
 

Miešaný zeleninový šalát
Potrebujeme: paradajky, papriku, uhorku, olivový olej, citrón, med, soľ, štvorfarebné korenie, oregáno (čerstvé alebo sušené)

Postup: Všetku zeleninu dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do misy, podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme chvíľu postáť. Následne pridáme med, citrón, olivový olej, oregáno a dobre premiešame. Pred podávaním vychladíme.

Cestovinovo-zeleninový šalát so šunkou
Potrebujeme: paradajky, uhorku, ľadový šalát, olivový olej, citrón, med, soľ, štvorfarebné korenie, oregáno (čerstvé alebo sušené), cestoviny, dusená šunka

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v slanej vode, vychladíme a scedíme. Zeleninu dobre umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do misy, podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme chvíľu postáť. Následne pridáme med, citrón, olivový olej, oregáno a dobre premiešame. Do pripravenej zeleniny pridáme vychladené cestoviny a nakrájanú šunku, premiešame a podávame vychladené.

Grilované cherry paradajky
Potrebujeme: cherry paradajky, cesnak, olivový olej, vetvičku čerstvého rozmarínu, hrubú morskú soľ

Postup: Cherry paradajky umyjeme a osušíme. Rozohrejeme panvicu na grilovanie, na ktorú dáme trochu olivového oleja, paradajky, ošúpané strúčiky cesnaku a vetvičku rozmarínu. Chvíľu grilujeme z každej strany, potom osolíme hrubou morskou soľou a preložíme na tanier, kde ich ešte pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme štvorfarebným korením. Podávame s čerstvou celozrnnou bagetou, alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.

Pečená cvikla
Potrebujeme: cviklu, červenú cibuľu, cesnak, olivový olej, hrubá morská soľ, tvorfarebné korenie, rozmarín, biely jogurt

Postup: Cviklu očistíme, nakrájane na mesiačiky a vložíme do zapekacej misy. Cibuľu očistíme, nakrájane na štvrtiny a pridáme k cvikle spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Následne ochutíme hrubou morskou soľou a štvorfarebným korením, polejeme olivovým olejom, premiešame, pridáme čerstvý rozmarín, zakryjeme alobalom a pečieme domäkka v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Podávame teplé alebo studené preliate bielym jogurtom (môže byť aj pochúťková smotana, alebo jogurt môžeme úplne vynechať)  s celozrnnou bagetou alebo ako prílohu k jedlu.


 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...